Dialogant les lleis

Activitat gratuïta

Fins ara, ja s’han dut a terme dos de les quatre xerrades entre professionals i ciutadania – incloses dins del projecte ‘Retalla les violències, enganxa les cures’- que han girat entorn el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs o l’autodeterminació del gènere.

L’any 2020, els ajuntaments de la Garrotxa – coordinats pel Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG) – van iniciar un treball conjunt per prevenir i erradicar les violències masclistes i LGTBIfòbiques. D’aquesta iniciativa va néixer la campanya ‘Retalla les violències, enganxa les cures’ que enguany arriba a la seva quarta edició amb l’objectiu d’identificar, transformar i erradicar les violències de gènere a Olot i a la Garrotxa.

Inclòs dins d’aquesta campanya comarcal hi ha el cicle de xerrades ‘Dialogant les lleis’. Es tracta d’una proposta basada a potenciar el diàleg entre professionals, activistes i ciutadania, entorn temàtiques com el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, el dret a l’autodeterminació del gènere, el dret a la igualtat de tracte i no discriminació i el dret a la llibertat sexual.

Fins avui dia ja s’han portat a terme dos de les quatre trobades previstes on han participat una cinquantena de persones. La primera de les trobades es va realitzar el passat 27 de setembre a les 18 h a l’Espai Cràter. Amb el títol “Pels drets sexuals i reproductius” Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs, va comptar amb la participació de l’activista Rosa B Maldonado, de Mika Sororidad, internacionalista i la  “Red Compañera de América Latina y el Caribe”, l’advocada i activista Raquel Vilar i la metgessa Carolina Calero.

Pel dret de les persones trans (18 d’octubre), va focalitzar-se en la Llei per la igualtat real i efectiva de les persones trans i garantir els drets de les persones LGTBI que va comptar amb la veu d’Iru Fontdecaba i Cabero, membre de l’Associació Trans* Girona, la Lorena Esteban, advocada, i la Rosa Almirall, que impulsa la promoció de la salut de les persones trans i és presidenta de l’Associació Kasa Trans.

Amb la voluntat de recopilar, preservar i difondre la informació, s’està treballant en la realització d’un llibret que reculli els elements claus de cada una de les sessions. Aquestes primeres propostes s’aniran ampliant amb les propostes de cadascun dels municipis participants en la campanya i sobre les quals s’anirà informant.

Lobna Dahech Dahech
Col·lectiu Dones diverses 8M.Girona
Arlene Cruz Carrasco
feminista descolonial de la Xarxa MGD (Migracions, gènere i desenvolupament)
Laia Costa Gay
Activista jurídica i coordinadora d'incidència de FICAT
29 de novembre de 2023 (18.00 h)
Sala Magma