La física dels volcans

90 minuts
85€ per grup

Ens posarem a la pell d’expertes i experts geofísics i, mitjançant l’experimentació al laboratori, entendrem com s’ha format la Terra i el seu relleu: Com és el nostre planeta per dins? Per què es mouen les plaques tectòniques? Quina relació tenen amb l’activitat volcànica?

També experimentarem creant diferents tipus de relleu per relacionar les forces aplicades amb les deformacions causades a l’escorça terrestre, i descobrirem els diferents tipus d’erupcions volcàniques, les seves característiques i què fa que una erupció sigui més o menys violenta. Finalment traslladarem tot el nostre coneixement a la Garrotxa, entenent quins processos geològics han fet possible el paisatge únic d’aquesta zona.

Pour plus d'informations et pour réserver des activités, contactez le service client de Espai Cràter.

Similar activities

(De)construïm l’Espai Cràter
Com es crea l’Espai Cràter? Descobrirem, mitjançant la investigació, com s’ha generat, recopilat i compartit el coneixement en diferents èpoques històriques. Desvelarem, a través de dinàmiques, quins perfils professionals fan possible la creació i el manteniment d’un equipament d’aquestes característiques. Tot seguit ens convertirem en historiadors i historiadores per analitzar i classificar diferents documents antics de la comarca que han quedat a l’arxiu de l’Espai Cràter. Un cop descoberta la importància de les fonts documentals per poder construir la història d’un territori, es proposa als nois i noies de prototipar un recurs digital que permeti recopilar testimonis i vivències dels visitants de l’Espai Cràter, ja sigui a un nivell oral, escrit, visual o audiovisual.
Una erupció de colors
Ens posarem a la pell de vulcanòlegs i vulcanòlogues, per descobrir, a través de l’experimentació, com és un volcà, quines parts té i que no tots els volcans són iguals. Després crearem el nostre propi volcà i el farem entrar en erupció. A continuació, observarem i investigarem un mur de pedra seca i jugarem a crear construccions a partir dels materials volcànics, tal com van fer els habitants de la Garrotxa fa anys, per posar en relleu la forta relació volcans-persones que sempre hi ha hagut a la comarca.
Som dins d’un volcà
Un equip de científics i científiques ens demana ajuda per descobrir si l’Espai Cràter és dins un volcà. Ens posarem a la pell de geòlegs i geòlogues per dur a terme una recerca científica durant la qual posarem en pràctica el mètode científic. Per dur a terme la tasca científica, recollirem mostres al camp per després analitzar-les al laboratori, on descobrirem les propietats dels minerals (porositat, magnetisme, conductivitat elèctrica, fluorescència…) i així poder confirmar la nostra hipòtesi. Després descobrirem la tasca de vulcanòlegs i vulcanòlogues, com treballen i quines eines utilitzen, i entendrem com funciona un sismògraf. Finalment, reforçarem la importància de conservar l’entorn i de moviments socials com “Salvem els volcans”, i farem una petita càpsula de vídeo per contribuir a la promoció de la sostenibilitat.