La física dels volcans

90 minuts
115 € per grup

Ens posarem a la pell d’expertes i experts geofísics i, mitjançant l’experimentació al laboratori, entendrem com s’ha format la Terra i el seu relleu: Com és el nostre planeta per dins? Per què es mouen les plaques tectòniques? Quina relació tenen amb l’activitat volcànica?

També experimentarem creant diferents tipus de relleu per relacionar les forces aplicades amb les deformacions causades a l’escorça terrestre, i descobrirem els diferents tipus d’erupcions volcàniques, les seves característiques i què fa que una erupció sigui més o menys violenta. Finalment traslladarem tot el nostre coneixement a la Garrotxa, entenent quins processos geològics han fet possible el paisatge únic d’aquesta zona.

Per a més informació i reserva d’activitats, poseu-vos en contacte amb el Servei d’Atenció a l’Usuari de l’Espai Cràter.

Activitats relacionades

Roques i minerals sota lupa
Com és l’interior de la Terra? Són iguals les roques que formen el nucli i l’escorça? En aquesta activitat viatjarem a l’interior de la Terra per conèixer-ne la composició i descobrirem, per mitjà de l’experimentació, com són les roques que formen la geosfera. A continuació, aprendrem a distingir-les dels minerals i reconeixerem els diferents tipus de roques segons el procés de formació. Després, investigarem les diferents característiques i propietats dels minerals (color, duresa, ratlla, opacitat…) a partir de l’observació i l’experimentació. Finalment, reflexionarem de manera conjunta sobre l’impacte social, econòmic i ambiental de l’explotació antròpica de roques i minerals al llarg dels anys i coneixerem el cas concret de les extraccions de greda a la Garrotxa.
STEM en risc?
En aquesta activitat aprofundirem en els riscos naturals derivats dels processos geològics interns i de l’impacte que tenen en l’activitat humana. Aprendrem a distingir conceptes com perill i risc, vulnerabilitat i exposició, i danys i mesures preventives. A continuació, ens endinsarem en el món de la sismologia per entendre l’origen dels terratrèmols i, per mitjà de tècniques de pensament de dissenyador (design thinking), dissenyarem i construirem estructures que minimitzin els efectes sísmics i les posarem a prova en un simulador de terratrèmols. Finalment, descobrirem els perills associats als volcans i resoldrem de forma creativa diferents reptes per mitigar efectes associats a l’activitat volcànica.
Els pigments de la natura
Quins colors trobem a la natura? Observarem el nostre entorn per descobrir-los, revelarem com s’extreien antigament els pigments naturals i experimentarem per extreure els nostres propis pigments de fruites i verdures. Tot seguit veurem pintures de paisatges volcànics fets per artistes de la Garrotxa reconeguts i ens convertirem en artistes per fer una obra d’art amb les nostres pintures naturals! Una activitat en la qual la ciència i l’art van plegades!