Arriba la 3a Setmana de la Vulcanologia

Se celebrarà del 15 al 22 d'octubre i coincidirà amb el postgrau en vulcanologia

Per tercer any consecutiu, l’Espai Cràter programa la Setmana de la Vulcanologia, un conjunt d’activitats que volen posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica. L’esdeveniment es fa coincidint amb la realització a Olot del postgrau internacional en vulcanologia, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot (FES), la Fundació UdG: innovació i formació i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Tot i que aquesta serà tot just la tercera edició, la Setmana de la Vulcanologia ja s’ha consolidat en l’agenda de la ciutat i és un dels moments més esperats per a l’Espai Cràter i per a les persones que assíduament hi participen. Aquest any, la Setmana de la Vulcanologia tindrà lloc del 15 al 22 d’octubre, i comptarà amb diverses activitats pensades per a tots els públics. 

La caminada amb vulcanòlegs, una activitat imprescindible

No cada dia es té l’oportunitat de trepitjar el camp volcànic de la Garrotxa amb l’acompanyament de persones referents en l’àmbit de la vulcanologia. En les dues anteriors edicions, la caminada amb vulcanòlegs va exhaurir les places, amb llista d’espera, i per aquest motiu, no podia faltar en la programació d’enguany. 

En aquesta ocasió, la caminada es farà el diumenge 15 d’octubre i sortirà de l’aparcament de Can Xel (Santa Pau), a 2/4 de 10 del matí. A partir d’allà, començarà un recorregut d’uns 10 quilòmetres, que passarà pels volcans de la Pomareda, Croscat, Santa Margarida i Rocanegra. S’aniran fent parades als principals punts d’interès, en les quals els experts en vulcanologia explicaran com es van formar aquests volcans, com van ser les seves erupcions i moltes més curiositats. A més, els assistents tindran l’oportunitat de fer-los preguntes i conversar amb ells. La caminada s’acabarà a Santa Pau, i amb el Rumbus es podrà retornar al punt d’inici.

Tot i que la caminada és gratuïta, el nombre de places és limitat i, per això, és imprescindible reserva prèvia enviant un correu a espaicrater@olot.cat. Les inscripcions ja s’han obert. Des de l’organització, es recomana utilitzar el Rumbus per arribar al punt d’inici d’una manera més sostenible. 

A què s’enfronta la vulcanologia del futur?

L’altra activitat destacada de la programació és la conferència que oferirà Joan Martí Molist, doctor en Geologia i professor investigador del CSIC, sobre les necessitats i els reptes de la vulcanologia del futur. Serà el divendres 20 d’octubre, a les 7 de la tarda, a la Sala Magma de l’Espai Cràter. La conferència forma part també del cicle “Els grans interrogants de la ciència”.

A banda d’aquestes propostes, la Setmana de la Vulcanologia també inclou visites guiades a l’Espai Cràter i dos tallers familiars sobre ciència: “Volcans d’arreu del món!” i “Qui s’amaga en una gota d’aigua?”. Podeu consultar la programació a la pàgina web.

Places exhaurides per al Curs de postgrau en vulcanologia

Del 9 al 21 d’octubre, l’Espai Cràter acollirà l’onzena edició del Curs de Postgrau en Vulcanologia per la Universitat de Girona, que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i la Fundació UdG: innovació i formació, amb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (IAVCEI), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG, l’Ajuntament d’Olot i l’Espai Cràter.

És el segon any que aquesta formació, dirigida acadèmicament per Joan Martí Molist i Xavier de Bolós, professors investigadors del CSIC, es farà a les instal·lacions de l’Espai Cràter. El curs combina les sessions teòriques amb visites a diferents afloraments del camp volcànic gironí, i compta amb cinc experts més en el professorat: Carmen López, directora de l’Instituto Geográfico Nacional (IGN); Gerardo Aguirre, professor a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic; Bruno Scaillet i Joan Andújar, professors a l’Institut des Sciences de la Terre a Orleans, i Llorenç Planagumà, director de Tosca i assessor en geologia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

Per a aquesta edició, el curs compta amb la participació de 24 alumnes de 6 nacionalitats diferents: El Salvador, Mèxic, Nicaragua, Xile, Colòmbia i Espanya.