L’Espai Cràter serà l’escenari d’un cicle d’activitats sobre vulcanologia, aquest final de maig i principis de juny. Amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni de la comarca i divulgar el coneixement a l’entorn de la vulcanologia, acollirà algunes propostes de programació pròpia i d’altres promogudes per altres entitats o conjuntament.
La primera tindrà lloc aquest divendres, 27 de maig, i es tracta de la xerrada “Impacte ecològic i social de les darreres erupcions volcàniques a la Garrotxa”, a càrrec de Jordi Revelles, investigador de l’IPHES – CERCA. La conferència començarà a les 7 de la tarda i és organitzada per Espai Cràter i el PEHOC.
El dijous 2 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala Magma, es projectarà el documental Tocant la lava del volcà Cumbre Vieja. Illa de la Palma. L’acte comptarà amb el director i el realitzador de l’audiovisual, Jordi Ribó i Albert Barceló, i amb l’escriptor Màrius Serra.
El divendres 3 de juny, a les 6 de la tarda, es presentarà el llibre de bibliòfil Vàrem salvar els volcans, o ells ens han salvat a nosaltres? Una meditació retrospectiva des de Catalunya, amb textos de Josep Maria Mallarach, poema de Laia Llobera i il·lustracions d’Elies Plana.
El dijous 9 de juny, al parc de l’Espai Cràter tindrà lloc una de les propostes del “Mercat de conversa” que organitzen el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot, amb la col·laboració de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG. A 2/4 de 7 de la tarda, els arquitectes de l’Espai Cràter, Toni Casamor i Anna Codina, conversaran amb el públic assistent sota la moderació de l’arquitecte Eduard Callís.
I el divendres 17 de juny, Santiago Vilanova (periodista i escriptor, exdirector del Diari de Barcelona), Xavier García (periodista i escriptor, exredactor del Diari Avui), Ester Carreras (periodista i ex cap d’Informatius de Ràdio Olot) i Domènec Moli (escriptor), debatran sobre “El paper dels periodistes en la defensa de la zona volcànica”, en una taula rodona moderada per Xavier Borràs (periodista i escriptor). També es presentarà el llibre Salvem els nostres volcans, de Santiago Vilanova. Aquest acte és organitzat per Ecofòrum de la Garrotxa.
Completen el cicle d’activitats dues visites guiades a l’Espai Cràter i el taller familiar “S’apropa una erupció”.
El 64% dels visitants a Espai Cràter són de fora de la Garrotxa
Des de la seva obertura, l’Espai Cràter ha rebut 16.181 visitants. La majoria dels assistents són de fora de la Garrotxa (64%) i provenen a grans trets de les províncies de Barcelona (comarques del Barcelonès, Vallès Oriental, Osona, Maresme i Baix Llobregat), i Girona (Empordà, Gironès i Ripollès, sobretot). Pel que fa a països estrangers, el públic francès és el majoritari (més de 200 visitants) però també han vingut visitants d’Alemanya, Israel, Portugal, Suïssa, Itàlia, Anglaterra, Estats Units i Brasil.
La majoria de les persones han visitat la sala de forma lliure però hi ha hagut una alta demanda de visites guiades. Les visites comentades a l’exposició programades des d’Espai Cràter han exhaurit totes les places així com també els tallers familiars dels caps de setmana.
D’aquesta xifra total de visitants, 2.439 són alumnes que han participat en alguna de les activitats educatives que ofereix Espai Cràter. La majoria dels grups escolars han optat per fer la combinació de taller i visita guiada a la sala expositiva. Fins al moment, el 70% de les escoles que han visitat Espai Cràter són de la Garrotxa però també han vingut centres educatius de la Selva, el Barcelonès, Osona, el Gironès i Perpinyà.
La bona acollida dels centres educatius ha fet que Espai Cràter ja hagi tancat la reserva d’activitats educatives per a aquest curs. De cara al curs 2022-2023, el Servei Educatiu està preparant quatre noves propostes de tallers, que s’afegiran als deu ja existents. Espai Cràter ofereix un programa d’activitats educatives basades en l’experiència i l’experimentació, pensades per als diferents nivells educatius i que tracten sobre el vulcanisme però també sobre altres temàtiques com l’energia.
Pel que fa al nombre total d’usuaris del nou equipament, als més de 16.000 visitants a l’exposició, cal afegir-hi les 2.013 persones que han assistit en alguna de les 40 activitats programades principalment a la Sala Magma, com xerrades, debats, formacions o teatre de petit format. Fins a final de juny, s’han previst una vintena més de propostes com un taller d’improvisació del festival Cornamusam, el Seminari “Repensant els jardins històrics. El passat en el present” o les esmentades anteriorment dins el cicle “Volcans i vida”.