La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals 2023 ha recaigut en Dario Pedrazzi, per un estudi que porta per títol Edat absoluta i caracterització vulcanològica de dos dels possibles volcans més joves de la Garrotxa: Montolivet i Rocanegra. La beca està impulsada per l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Espai Cràter i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb l’objectiu de fomentar la recerca en el camp de les ciències naturals en l’àmbit de la comarca de la Garrotxa.
El projecte se centrarà en el Camp Volcànic Quaternari de la Garrotxa (CVG), perquè és un dels millors exemples de camp volcànic monogenètic a Europa. Però el coneixement geològic que se’n té actualment “encara és limitat pel que fa a l’estratigrafia, la dinàmica eruptiva i l’edat en valors absoluts del vulcanisme”, segons Pedrazzi. Amb aquest nou estudi, es podrà obtenir més informació en aquest sentit, de dos dels possibles volcans més joves del CVG: Montolivet i Rocanegra. De fet, es contempla la hipòtesi que aquests dos volcans són més joves del que es creu actualment i aquesta investigació serà l’eina definitiva per demostrar-ho.
El treball inclou la recollida de dades de camp per reconstruir els registres volcano-estratigràfics, el mostreig de material piroclàstic i laves. D’aquestes mostres es realitzaran les posteriors anàlisis petrogràfiques i geoquímiques per caracteritzar els productes eruptius així com les datacions absolutes mitjançant 40Ar/39Ar.
El coneixement produït en aquest projecte servirà per una millor comprensió de la formació i l’evolució passada i futura d’aquesta zona volcànica, sense dubte útil a l’hora d’implementar estratègies de gestió del risc volcànic. A més, serà rellevant per a institucions com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i millorarà la informació que s’ofereix al públic general en llocs com l’Espai Cràter o el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
Dario Pedrazzi és investigador de Geociències Barceona – CSIC. La seva recerca se centra principalment en l’estudi de la vulcanologia física amb especial interès en el vulcanisme actiu.
Pel que fa a la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes 2023, és per a Cristina Simon Pascual, amb el projecte Llegir la ciutat d’Olot. Projecte de recerca i recuperació del patrimoni tipogràfic a partir dels rètols resilients del nucli antic, el qual es proposa documentar, catalogar i recuperar la memòria gràfica i tipogràfica del nucli antic de la ciutat d’Olot a través dels seus rètols comercials més històrics i emblemàtics
Els guanyadors rebran 4.500 euros per elaborar els seus estudis. Les Beques Ciutat d’Olot es convoquen des del 1988 per donar suport a la investigació en l’àmbit local. Podeu trobar tota la informació aquí.