La quarta edició del Mes de la Vulcanologia, nous tallers familiars, un nou cicle de cinema i el Memorial Oriol de Bolòs són algunes de les propostes de l’Espai Cràter per als mesos d’octubre, novembre i desembre. A les portes d’entrada de la tardor, el centre ha presentat la nova programació d’activitats, que comptarà amb un nou taller de Ciència als barris, la XVIII Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, visites guiades i xerrades divulgatives.
La nova programació inclou les propostes de Nadal, d’entre les quals destaquen la segona edició del casal volcànic i el cicle de cinema familiar.
El Mes de la Vulcanologia, una proposta que s’allarga
Un dels grans moments de l’any per a l’Espai Cràter arriba amb el Mes de la Vulcanologia, que enguany se celebra durant tot el mes d’octubre. Aquest esdeveniment ja consolidat a la ciutat d’Olot s’allarga a tot el mes a causa de l’extensa programació proposada, que posa en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomenta la divulgació científica.
Amb motiu de l’estrena de CRÀTER 360, hi haurà una presentació comentada al cub immersiu amb els vulcanòlegs i els productors audiovisuals. Com cada any, també es faran sortides de camp: una caminada amb experts i un taller de dibuix de paisatge geològic, a més d’una proposta de contacontes per als més menuts. La Sala Magma acollirà una conferència del Dr. Xavier de Bolós sobre com els pobles originaris han conviscut amb els volcans actius i els han integrat en la seva cultura i cosmovisió, inclosa en el cicle Els grans interrogants de la ciència. A més, l’Aula Bufador continuarà amb els tallers familiars.
Cent anys del naixement d’Oriol de Bolòs
L’Espai Cràter homenatja el centè aniversari del naixement d’Oriol de Bolòs (1924-2007), científic i amant de la botànica que al llarg de la seva vida va estar estretament vinculat a la ciutat d’Olot. La jornada tindrà un format de xerrades, taules rodones i un concert amb l’objectiu de commemorar la figura de de Bolòs, estudiós de la flora i la vegetació de les terres catalanes. En aquesta activitat col·laboren l’Observatori d’Humanitats en Medicina de l’Hospital d’Olot, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Universitat de Barcelona, el Centre de Documentació de la Biodiversitat de la Universitat de Barcelona i la família de Bolòs.
El murmuri de l’aigua i altres sorolls, al cicle de cinema d’aquest curs
Després de l’èxit dels anteriors cicles CINEMACRÀTER, l’Espai Cràter obre una nova proposta de projeccions gratuïtes, El murmuri de l’aigua i altres sorolls, comissariada per Jordi Teis. A través de la ficció i el documental, des del setembre fins al maig, abordarem temàtiques actuals relacionades amb l’afectació de l’activitat humana a través de dos conceptes: el soroll i l’aigua.
La primera proposta que es podrà veure serà Sound of metal (2019), el divendres 27 de setembre, a les 7 del vespre, a la Sala Magma.
La ciència de l’Espai Cràter, de l’Aula Bufador als barris d’Olot
El públic familiar és un dels grans entusiastes de l’Espai Cràter i aquesta tardor arriben més propostes específiques. Després del ja consolidat taller Ciència als Barris, amb la col·laboració de l’Àrea d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Espai Cràter es desplaçarà fins al barri del Morrot per fer experiments, reptes i jocs, i per entendre com s’han format i com es vigilen els nostres volcans.
També continuaran els tallers a l’Aula Bufador, amb dues noves activitats: “Volcàniclab”, per a infants de 2 a 6 anys, i “Alerta, STEM en risc?”, per a mainada d’entre 6 i 12.