La segona edició de la Setmana de la Vulcanologia a Olot recorda l’erupció de La Palma, un any després

Una caminada pels volcans d’Olot guiada per experts, xerrades sobre altres volcans del món i ponències en centres educatius de la Garrotxa són algunes de les propostes

Dilluns passat, 19 de setembre, es va complir un any de l’inici de l’erupció de La Palma. La responsable de la resposta sísmica-volcà d’aquesta erupció i de la de El Hierro (2011), la Dra. Carmen López, en parlarà a Olot dins la programació de la segona Setmana de la Vulcanologia, que comptarà amb xerrades obertes al públic, una caminada comentada pels volcans d’Olot i ponències als centres educatius.

Espai Cràter ha decidit programar de nou aquesta setmana dedicada a la vulcanologia després de la bona acollida de la primera edició, en la qual van participar-hi més de 500 persones.

L’esdeveniment enguany es titula “Volcans, paisatge i societat” i es fa coincidint amb la 10a edició del Curs de Postgrau en Vulcanologia que organitzen la Fundació d’Estudis Superiors (FES), la Fundació UdG: innovació i formació i Geociències Barcelona – CSIC, i amb l’estada de vulcanòlegs internacionals a Faberllull.

Dues xerrades dobles i una caminada amb vulcanòlegs

La primera activitat tindrà lloc el diumenge 16 d’octubre, i té l’objectiu de conèixer els volcans d’Olot sobre el terreny. De l’Espai Cràter sortirà una caminada pels volcans Montsacopa i Garrinada, guiada pels vulcanòlegs Joan Martí, Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà, que explicaran com i quan es van formar i els compararan amb els d’altres indrets del món. A més, els assistents tindran l’oportunitat de fer-los preguntes i conversar amb ells.

Tot i que la caminada és gratuïta, el nombre de places és limitat i per això, és imprescindible reserva prèvia enviant un correu a sau.crater@olot.cat.

El dimarts 18 d’octubre, la Sala Magma acollirà una doble xerrada. Per una banda, el Dr. Arnau Folch (investigador de Geociències Barcelona – CSIC), parlarà sobre les “Implicacions de les erupcions volcàniques a nivell global” i, per altra banda, el Dr. Giovanni Macedonio (director de recerca de l’Osservatorio Vesuviano) explicarà els perills i les crisis recents dels volcans italians. L’acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda i comptarà amb traducció simultània.

Finalment, el divendres 21 d’octubre, tindrà lloc l’última conferència, que també serà doble. El Dr. Ben Beeckmans (professor de la Nelson Mandela African Institution) parlarà de “Principis de vulcanologia i la Vall del Rift Africà” i, tot seguit, la Dra. Carmen López (subdirectora general de Vigilància, Alerta i Estudis Geofísics de l’IGN) recordarà l’erupció de la Palma, un any després. La xerrada es farà a les 7 de la tarda a la Sala Magma.

A banda d’aquestes propostes, la Setmana de la Vulcanologia també inclou visites guiades a Espai Cràter i el taller familiar “Fem un geoinstrument!”.

Els experts van als centres educatius

A més d’aquestes propostes per al públic general, també s’han programat xerrades en centres educatius de la comarca, que aniran a càrrec de vulcanòlegs residents a Faberllull. Es parlarà, entre d’altres, de l’erupció de La Palma i el paper de les dones científiques, dels volcans d’Itàlia o de com ajuden els superordinadors i la intel·ligència artificial en el seguiment volcànic. Totes les xerrades es complementaran amb una sortida de camp.

El Curs de postgrau en vulcanologia arriba a la 10a edició

La Setmana de la Vulcanologia s’organitza coincidint amb el Curs de Postgrau en Vulcanologia per la Universitat de Girona, que aquest any arriba a la 10a edició. La formació es farà per primera vegada a Espai Cràter i combinarà les sessions teòriques amb visites a diferents afloraments del camp volcànic gironí, situats a la zona volcànica de la Garrotxa i a la zona de la Crosa de Sant Dalmai i Canet d’Adri.

Joan Martí Molist i Adelina Geyer Traver, professors d’investigació al Geociències Barcelona – CSIC, són els dos directors del curs, que compta amb set experts més, entre els quals hi ha Carmen López, Gerardo Aguirre, Bruno Scaillet, Juan Andújar, Arnau Folch i els garrotxins Llorenç Planagumà i Xavier de Bolòs.

Per a aquesta edició, el curs compta amb la participació de 17 alumnes de 8 nacionalitats diferents: Estats Units, Argentina, Portugal, Grècia, Colòmbia, Mèxic, Xile i Espanya. Els inscrits podran aprendre sobre el funcionament dels volcans, els riscos associats que comporten i també els seus beneficis. També repassaran en detall les últimes recerques científiques en el coneixement de les dinàmiques eruptives i els seus efectes, en la predicció i prevenció de les erupcions, en la vigilància dels volcans i en l’aprofitament econòmic.

El postgrau en vulcanologia té un format intensiu de 15 dies i compta amb la col·laboració de Geociències Barcelona-CSIC, la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (IAVCEI), el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Diputació de Girona, la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG, l’Ajuntament d’Olot i l’Espai Cràter.

Experts internacionals faran estada a Faberllull

De la mateixa manera que es va fer l’any passat, coincidint amb el curs de postgrau, Faberllull convida especialistes en vulcanologia en una estada temàtica del 17 al 24 d’octubre. Els experts són Arnau Folch, Ben Beeckmans, Carmen López i Giovanni Macedonio, i participaran en les diverses activitats.

La Setmana de la Vulcanologia és organitzada per Espai Cràter, l’Ajuntament d’Olot, Geociències Barcelona – CSIC, la Fundació d’Estudis Superiors i Faberllull, amb el suport de l’Instituto Geográfico Nacional, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de la Generalitat de Catalunya.