A les portes d’entrada a la tardor, el centre ha presentat la nova programació d’activitats, que inclou la 3a edició de la Setmana de la Vulcanologia, més tallers de ciència als barris o un nou cicle de cinema, així com tallers familiars, xerrades divulgatives i visites guiades.
El programa va una mica més enllà dels límits de la tardor i inclou també les propostes de Nadal, entre les quals hi ha, com a novetat, un casal científic i de lleure, i també un cicle de cinema familiar.
La Setmana de la Vulcanologia es consolida
Un dels grans moments de l’any per a l’Espai Cràter arriba amb la Setmana de la Vulcanologia, que enguany se celebrarà del 15 al 22 d’octubre. Tot i que aquesta serà tot just la tercera edició, l’esdeveniment ja s’ha consolidat en l’agenda de la ciutat. Una vegada més, coincidint amb la realització a Olot del postgrau internacional en vulcanologia, l’Espai Cràter programa un seguit d’activitats per posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica.
Un any més, hi haurà una caminada amb experts en vulcanologia, que aquesta vegada recorrerà els volcans de la Pomareda, Rocanegra, Croscat i Santa Margarida. També es podrà escoltar una conferència sobre les necessitats i reptes de la vulcanologia del futur, a càrrec del Dr. Joan Martí Molist, inclosa en el cicle “Els grans interrogants de la ciència”, i es faran tallers familiars a l’aula Bufador.
Fins al desembre, a l’Espai Cràter també hi haurà altres activitats de geologia. Sara Sánchez, del Consorci de l’Alta Garrotxa, i Llorenç Planagumà, del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, presentaran l’estratègia per a la conservació de la geodiversitat i l’inventari d’espais d’interès geològic de l’ENP de l’Alta Garrotxa. La Universitat de Barcelona i el CSIC oferiran una formació en vulcanologia per al professorat de primària, i Espaigea organitzarà la trobada “El batec dels volcans”.
La petjada humana i altres animals, el cicle de cinema d’aquest curs
Després del primer cicle del curs passat -en què presentàvem el planeta Terra, les males pràctiques que hi executem els seus habitants i les conseqüències corresponents- obrim un nou cicle de cinema gratuït per posar en relleu la intervenció humana i tot el que se’n deriva.
A través de la ficció i el documental, des del setembre fins al maig explorarem les conseqüències que pateix el medi rural i l’agricultura a partir del poder de les grans corporacions, l’abús de certs materials, el lligam de l’espècie amb la terra i el sotmetiment a les regles del capitalisme més radical.
També conviurem amb històries reals a partir de joves emprenedors, dones autosuficients, boscos plens de saviesa i riquesa i, finalment, la domesticació i el malentès ensinistrament d’animals més enllà del que és recomanable.
La primera proposta que es podrà veure serà Percy (2020), el divendres 29 de setembre, a les 7 del vespre, a la Sala Magma.
La ciència de l’Espai Cràter arriba a més barris de la ciutat
El familiar és un dels grans públics de l’Espai Cràter i aquesta tardor arriben més propostes específiques. Després de la bona acollida de les dues primeres sessions, la passada primavera, ara arriben nous tallers de Ciència als barris, per apropar la ciència a tota la ciutat.
Amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, l’Espai Cràter es desplaçarà a les Vivendes Garrotxa i al barri de les Tries-Alba Rosa, per fer experiments, reptes i jocs, i entendre com s’han format i com es vigilen els nostres volcans.
També continuaran els tallers a l’Aula Bufador, amb dues noves activitats: Volcans d’arreu del món!, per a infants de 4 a 7 anys, i Qui s’amaga en una gota d’aigua?, per a mainada d’entre 6 i 12.