12.636 alumnes han visitat l’Espai Cràter durant el curs 2022-23

El centre de vulcanologia de referència fa el seu primer balanç d'un curs acadèmic sencer

De setembre a juny, 9.453 alumnes de 126 centres educatius han visitat l’Espai Cràter per realitzar un total de 658 activitats educatives. És el balanç del primer curs escolar sencer que ha fet el centre, després d’obrir les portes el març del 2022. El març i el novembre han estat els mesos que han comptat amb més afluència, amb 1.603 i 1.344 alumnes respectivament.

A aquestes xifres, cal sumar-hi els alumnes que no han vingut a través del Servei Educatiu de l’Espai Cràter si no amb empreses d’educació ambiental i lleure i amb el Camp d’Aprenentatge de la Garrotxa. Són 3.183 estudiants que han realitzat un total de 143 visites guiades a la sala expositiva. 

Així doncs, l’Espai Cràter ha tancat el curs 2022-23 amb un total de 12.636 alumnes.

La majoria d’escoles que han vingut són de fora de la Garrotxa

El 60% de les reserves han estat de centres educatius de fora de la comarca. Una dada que s’ha invertit respecte el curs anterior. A nivell de províncies, la majoria d’alumnes han vingut de Girona (29%) i de Barcelona (22%), sense comptar les de la Garrotxa. I si ens fixem en les comarques, a banda de la Garrotxa, les que més ens han visitat són el Gironès (20%), l’Alt Empordà (15%), Osona (10%) i el Barcelonès (9%).

Cal destacar també la visita de 527 escolars de fora de Catalunya. D’aquests, 209 han vingut des de França, un públic que cada vegada mostra més interès pel programa educatiu de l’Espai Cràter.

Visita a l’exposició i taller a l’aula, la combinació més escollida

Pel que fa a la tipologia de visita, els centres educatius han optat principalment pel combinat entre visita guiada a l’Espai Cràter i taller a l’aula (32%) i per la visita guiada a l’Espai Cràter (30%). D’altres s’han decantat per la triple oferta de visita a l’Espai Cràter, taller a l’aula i visita al volcà del Montsacopa (13%) o bé per la doble visita guiada (12%).

El taller més sol·licitat ha estat el de “Volcans i vida” (34%), adreçat a l’alumnat de cicle superior de primària i primer cicle d’ESO, i que permet revelar el paper clau dels volcans en l’origen de la vida a la Terra. El segueixen “Som dins d’un volcà?” (16%), pensat per als infants de cicle inicial, i “(R)evoluciona l’energia” (14%), que el curs anterior havia estat el més demanat.

La majoria d’alumnes que ens han visitat han estat d’educació primària (47%) i d’educació secundària (31%), tot i que també hem rebut alumnes d’educació infantil (12%) i de batxillerat i cicles formatius (10%).

Valoració excel·lent per part del professorat

Els assistents a les activitats educatives d’Espai Cràter han valorat amb una mitjana de 9,48 sobre 10 la seva experiència. Tots els ítems (temps, desenvolupament, continguts, educadors, dinàmiques, motivació, material i general) han rebut una puntuació mitjana per sobre de 9,2. 

Amb aquests bons resultats, el Servei Educatiu de l’Espai Cràter ja treballa en el proper curs i segueix amb el procés de millora contínua de les activitats. Per al curs 2023-24 s’oferiran 13 activitats pensades per a tots els nivells educatius.

Un any més, l’Espai Cràter treballarà de bracet amb l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, que s’encarrega de gestionar les visites dels centres educatius de la Garrotxa.