Oriol Baena – La migració d’aus per l’Alta Garrotxa a través dels sons: què ens migra a sobre?
Oriol Baena, biòleg expert en biodiversitat i membre de l’ADENC – Associació per la defensa i Estudi de la Natura– va presentar La migració d’aus per l’Alta Garrotxa a través dels sons: què ens migra a sobre?, el passat 5 de maig a la Sala Magma de l’Espai Cràter. En el marc de la 16a edició de Els grans interrogants de la ciència, cicle de conferències organitzat pel SIGMA, l’Espai Cràter i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, Baena va exposar els resultats de l’estudi finançat per les Beques de Ciències Naturals Oriol de Bolòs l’any 2019.
La investigació del biòleg se centra en l’enregistrament dels sons que emeten les aus durant el que col·loquialment s’anomena nocmig –nocturnal migration– per a un estudi més profund d’aquests animals i està inspirada en The Sound Approach, un projecte centrat en l’escolta dels cants de les aus. Amb motiu de la gran presència d’exemplars inversemblants a la comarca de la Garrotxa, Baena es va proposar confirmar que l’Alta Garrotxa és un canal de migració nocturna, al mateix temps que identificar quines són les espècies que passen pel cel garrotxí, cada any, amb l’objectiu d’arribar al seu destí. Per a l’anàlisi d’aquests sons, va instal·lar equips d’enregistrament de baix cost a dues zones de mostreig estratègiques: el volcà Comanegra i els cingles de Gitarriu, a la Vall de Sant Aniol.
Durant el període en què es van dur a terme les gravacions, del 7 d’agost al 15 de setembre del 2020, va detectar gairebé 2.500 ocells, d’entre els quals va distingir un total de 33 espècies diferents. El mateix investigador es va sorprendre amb els resultats obtinguts –va confessar durant la xerrada–. Per una banda, tal com havia previst, es va adonar que les espècies més abundants als enregistraments van ser el Tord comú, el Tord-ala roig, el Pinsà comú, el Bernat pescaire o la Merla. No obstant, els equips també van captar els sons d’altres espècies marítimes com Flamencs, Bitons o Valones. Per a Baena, un dels resultats més determinants i estimulants de l’estudi va ser la presència de la Polla blava i la Cuereta groga a la Garrotxa. Va emfasitzar, però, que tot i que s’haguessin detectat aquestes aus en les gravacions, la nostra comarca tan sols és un lloc de pas i, per tant, no s’hi aturen gaire temps.
La presentació La migració d’aus per l’Alta Garrotxa a través dels sons: què ens migra a sobre? d’Oriol Baena va generar gran interès als assistents, que van iniciar un llarg torn de preguntes que anaven des d’experiències personals relacionades amb el contacte quotidià amb algunes aus fins a dubtes més concrets respecte qüestions tècniques, com aplicacions d’identificació d’espècies.
Recupera la xerrada completa.