Tornen “Els grans interrogants de la ciència”, el cicle de xerrades gratuïtes organitzat pel Consorci SIGMA, l’Espai Cràter i el PEHOC que explica, de manera clara, amena i entenedora, qüestions científiques i tecnològiques. Amb l’ajuda d’un comitè científic assessor, es programen diverses conferències per donar a conèixer aspectes de primera línia de recerca, amb ponents especialitzats en la matèria.
Per a aquesta edició s’han programat onze xerrades, que tindran lloc diversos divendres, a les 7 de la tarda, a la Sala Magma de l’Espai Cràter. La primera sessió d’aquesta 18a edició serà el divendres 18 d’octubre i anirà a càrrec del Dr. Xavier de Bolós, qui parlarà sobre com els pobles originaris han estat capaços de coexistir amb volcans actius durant milers d’anys.
El programa, que acabarà el mes de juny, aprofundirà en temes diversos com la medicina, la intel·ligència generativa, les matemàtiques o el medi ambient. També es podrà presenciar la conferència “És hora de reformular la teoria del Big-Bang?”, de Santi Roca, garrotxí de l’any 2023, que tractarà la nova etapa daurada de l’astronomia i els seus descobriments.
Dins les onze xerrades, trobarem l’exposició dels treballs i projectes guanyadors dels Premis Jordi Pujiula, així com els resultats de la Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals. El 13 de juny, Mireia Jiménez i Llobet, guanyadora de la Beca l’any 2022, tancarà la temporada responent a la pregunta “Brolla només aigua de les fonts? Generadores de benestar, indicadores del canvi climàtic i refugis per a la biodiversitat”.
Totes les conferències es podran recuperar al canal de YouTube del cicle.
Programa d’Els grans interrogants de la ciència, curs 2024-2025
18 d’octubre. “Coneixement ancestral davant la fúria de la naturalesa. Com han coexistit els pobles originaris amb volcans actius durant milers d’anys?”, a càrrec de Xavier de Bolós i Granados.
15 de novembre. “Oppenheimer, l’heroi de la pel·lícula? El projecte Manhattan, de la física nuclear a la gran pantalla”, a càrrec de Carolina Granado Torre.
20 de desembre. Presentació dels treballs guanyadors dels Premis Jordi Pujiula
17 de gener. “Nanociència i nanotecnologia: estem davant d’una revolució silenciosa”, a càrrec de Josep Ros Badosa.
21 de febrer. “Captura de CO₂ atmosfèric. Enterrem el gas que ens escalfa?”, a càrrec de Pere Roura Grabulosa
21 de març. “Com ens permet reconstruir la nostra evolució, el genoma?”, a càrrec de Jaume Bertranpetit
11 d’abril. “És hora de reformular la teoria del Big-Bang?”, a càrrec de Santi Roca-Fàbrega
25 d’abril.“Per què l’esclerosi múltiple és la malaltia de les mil cares?”, a càrrec de Lluís Ramió i Torrentà
9 de maig. “Podem crear intel·ligència generativa per a entendre-la?”, a càrrec de Jens Mönig
23 de maig. “Podem fer màgia amb les matemàtiques?”, a càrrec de Sergio Belmonte Palmero
13 de juny. “Brolla només aigua de les fonts? Generadores de benestar, indicadores del canvi climàtic i refugis per a la biodiversitat”, a càrrec de Mireia Jiménez i Llobet