Història

Olot és una ciutat construïda sobre volcans. L’estreta relació entre les persones que viuen al territori i el vulcanisme de la Garrotxa han configurat un paisatge únic i una identitat plena de valors. La interrelació entre volcans i societat és l’element vertebrador del vulcanisme de la Garrotxa.

 

El volcà del Puig del Roser, situat als peus del volcà del Montsacopa, és ocupat de forma superficial per carrers, cases i equipaments públics. L’Espai Cràter, un edifici soterrat, ens permet accedir a l’interior i, per tant, conèixer un volcà per dins.

Amb l’objectiu de generar coneixement, reflexió i acció a l’entorn dels volcans, la ciència i la societat, neix Espai Cràter, un projecte d’equipament que es va començar a configurar l’any 2016, amb la presentació de la proposta a una convocatòria dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional, de la qual en fou beneficiat. Se seguí configurant a través d’un procés de cocreació l’any 2019 i de les trobades i assessorament de l’equip motor de l’Espai Cràter; també amb el suport del grup de científics i vulcanòlegs liderats per Geociències Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

El projecte constructiu fou encarregat al despatx d’arquitectura BCQ Arquitectes i Vol Studio, on Toni Casamor i Anna Codina desenvolupen, des del mes de febrer de 2020, la direcció d’obra de l’edifici. Espai Cràter dota la ciutat d’Olot d’un nou centre expositiu, amb una aula polivalent, un auditori i un nou parc urbà.

El març del 2022, Espai Cràter obre les portes com a centre multidisciplinari, que treballa de forma innovadora, experiencial i participativa per abordar els reptes globals que afecten a un nivell local; un punt de trobada per a la comunitat educativa, social i científica.

Foto: Vista general aèria del volcà del Montsacopa, a Olot. ACGAX. Servei d’Imatges. Col·lecció d’imatges de Josep M. Dou Camps. Autor: Llorenç Escapa Marguí, 1961