Xavier Ros – Què són les EDP, les equacions que mouen el món?
Xavier Ros, investigador i doctorat en matemàtiques per la UPC, va presentar Què són les EDP, les equacions que mouen el món?, el passat divendres 3 de març a la Sala Magma de l’Espai Cràter. En el marc del XVI Els grans interrogants de la ciència, cicle de conferències organitzat pel SIGMA, l’Espai Cràter i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca, el matemàtic va aclarir algunes qüestions sobre les EDP, les equacions en derivades parcials, presents, actualment, en diverses àrees de coneixement com la física, la biologia i l’economia.
En primer lloc, va fer una introducció general a les equacions per entendre quin ús concret els donen els matemàtics i, després, va aprofundir en el seu camp d’estudi. A dia d’avui, Ros investiga les EDP ja que, des del segle XX amb la invenció de l’ordinador, es fan presents en una gran quantitat de disciplines i donen resposta a problemes molt diversos de l’actualitat. La particularitat d’aquestes equacions és que no busquen proporcionar una solució numèrica i única, sinó que ofereixen una sèrie de respostes més complexes, a què cal provar de donar un sentit.
La tasca de Ros és entendre aquest tipus d’equacions amb més profunditat des d’un punt de vista teòric i matemàtic. En això mateix treballa, en aquest moment, en preguntes que sorgeixen al seu voltant com “què passa quan una quantitat en una EDP es fa infinita?”, la qual cosa exemplificà amb el problema d’Stefan. Què són les EDP, les equacions que mouen el món? va generar un gran interès entre els assistents i va cloure amb un llarg torn de preguntes.
Recupera la xerrada completa.