L’Ajuntament d’Olot signa un conveni amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a través d’Espai Cràter

L'objectiu és promoure iniciatives innovadores de docència i recerca així com projectes que puguin donar resposta a les noves realitats socials, patrimonials, educatives i urbanes emergents

L’Ajuntament d’Olot ha signat un conveni marc de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb l’objectiu de promoure iniciatives innovadores de docència i recerca així com desenvolupar projectes que puguin donar resposta a les noves realitats socials, patrimonials, educatives i urbanes emergents, amb la concreció d’una agenda de treball compartida.

El conveni ha estat promogut per Espai Cràter i s’obre a totes les àrees i departaments de l’Ajuntament d’Olot que en vulguin fer ús. Amb aquest nou acord de col·laboració, Espai Cràter avança en l’estratègia de desenvolupament científic, una de les línies de treball del projecte.

La UAB és una universitat capdavantera que imparteix una docència diversificada multidisciplinària i flexible ajustada a les necessites de la societat i adaptada als nous models de l’Europa del coneixement, amb interès i sensibilitat per a la realitat que l’envolta. Les seves CORE (Comunitats Orientades a Reptes Estratègics) són xarxes de recerca, generadores de coneixement, formades per grups i centres de recerca de l’entorn de la UAB, així com d’agents del territori implicats en la resolució dels reptes estratègics (administracions, ciutadania, empreses, etc.).

 

Vuit àrees de treball prioritàries

L’Ajuntament d’Olot, Espai Cràter i la UAB han establert un seguit de temàtiques prioritàries, que es consideren importants per a desenvolupar a la ciutat en el propers anys. Això suposa un marc inicial de treball, que pot ser ampliat en funció de les necessitats de la ciutat. Aquestes àrees de treball prioritàries són:

– Patrimoni natural, cultural i paisatge
– Educació formal i informal en totes les etapes educatives, en especial interès als projectes amb components tecnològics
– Promoció econòmica i desenvolupament socioeconòmic
– Rehabilitació urbana i urbanisme
– Polítiques socials especialment adreçades a la perspectiva i igualtat de gènere, salut mental, envelliment actiu, promoció de la inclusió i integració laboral de persones amb discapacitat, difusió de la llengua catalana i de les vocacions STEAM
– Desenvolupament sostenible
– Història de la ciència
– Projectes d’àmbit tecnològic

El desenvolupament d’aquesta nova col·laboració s’establirà a través d’una programació anual o puntual i específica, que s’elaborarà de comú acord entre les parts. Per tal de fer el seguiment i l’avaluació, es constituirà una comissió mixta formada per dos representants de cada institució, que es reunirà mínim un cop l’any.

El rector de la UAB i membres del seu equip han pogut conèixer Espai Cràter

La signatura del conveni ha tingut lloc aquest matí a la Sala Magma d’Espai Cràter i ha anat a càrrec de l’alcalde d’Olot, Pep Berga, i del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Javier Lafuente.

Abans, el rector de la UAB, acompanyat de la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria, Rosa Maria Sebastián; del cap d’Unitat de Desenvolupament Estratègic Coordinador de la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB, Oriol Vicente, i de la coordinadora de la CORE en Salut Mental, Sònia Sànchez, han pogut fer una visita a Espai Cràter. Els han acompanyat l’alcalde d’Olot, Pep Berga; la regidora d’Educació, Mariona Camps, i el director d’Espai Cràter, Xevi Collell.

Una vegada finalitzada la visita, els representants de les dues institucions s’han reunit per tractar els diferents aspectes recollits en el conveni de col·laboració i les primeres actuacions a emprendre.

El conveni amb la UAB és el segon que impulsa Espai Cràter després del que va firmar l’octubre del 2021 amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). En els properes setmanes tindrà lloc la signatura del conveni de col·laboració amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Els projectes que han estat les llavors de la signatura

La col·laboració entre Espai Cràter i la UAB va néixer el 2018, i ja n’han sorgit diverses accions que han representat la llavor de la signatura del conveni. El 2019, la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB va participar en el procés participatiu d’Espai Cràter, per definir com havia de ser el projecte. Més endavant, Espai Cràter va participar en el màster oficial interuniversitari en Humanitats i Patrimoni Digitals UAB-UPF, com a promotor de reptes a desenvolupar en el TFM per als alumnes. I conjuntament també van iniciar el projecte “Vulcanisme, canvis ambientals i dinàmiques de poblament durant la transició mesolític-neolític a la Garrotxa” dirigit per la Dra. Maria Saña, professora titular de la UAB.

El 2021, les dues entitats van organitzar conjuntament unes jornades de definició de reptes a la Garrotxa sobre “Salut Mental i Paisatge”, en les quals hi ha participat representants d’entitats públiques i privades del territori que treballen en aquest àmbit. Precisament, dimecres passat es van exposar les conclusions del projecte.

Una jornada i tres tallers sobre espai públic i paisatge urbà

Del projecte sobre salut mental i paisatge, neix “Repensant llocs per viure”, un programa d’activitats sobre paisatge, innovació social i benestar emocional, impulsat per Espai Cràter, la UAB i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, amb la col·laboració de Faberllull i l’Ajuntament d’Olot.

Aquesta iniciativa pretén incrementar la consciència sobre la relació entre el benestar emocional i el paisatge. A més, les metodologies d’innovació social i els laboratoris ciutadans desplegades els darrers anys arreu del món poden ser eines de millora qualitativa per replantejar el paisatge, fer-lo inclusiu i per a tothom.

El programa d’actes inclou una estada a Faberllull d’experts en laboratoris ciutadans, paisatge i sostenibilitat, que tindrà lloc del 2 a l’11 de novembre.

També s’ha previst, per al 4 de novembre, una jornada per conèixer metodologies d’innovació social i projectes i casos d’èxit, i conversar sobre “La geografia urbana i el benestar emocional dels joves”. Tindrà lloc a la Sala Magma d’Espai Cràter.

Finalment, també hi haurà tres tallers participatius, dirigits a col·lectius específics de la ciutat d’Olot, per promoure la co-ideació de solucions a l’entorn dels reptes plantejats a l’entorn de l’espai públic i el paisatge urbà. Cada taller comptarà amb experts que faran de facilitadors.

La programació completa d’activitats es donarà a conèixer la setmana vinent.