Neix l’Associació Gremi de Margers de Catalunya

La nova entitat es presentarà el dissabte 28 de maig en una jornada a Olot i les Preses

El dissabte 28 de maig, l’Espai Cràter acollirà la presentació de l’Associació Gremi de Margers de Catalunya (AGMC). Aquesta nova entitat, impulsada per Roger Solé Coromina, vol representar les persones que treballen la pedra seca. “Seguint la tendència europea d’altres associacions professionals d’artesans de la pedra seca, volem oferir unes bases i criteris perquè l’ofici es pugui transmetre adequadament”, explica Solé. Per a aquest 2022, l’entitat ja ha iniciat formacions conjuntament amb administracions locals i en un futur pròxim preveu fer-ne pròpies, per a diversos nivells i conjuntament amb altres especialistes de camp relacionats com geòlegs o arquitectes. L’objectiu final de l’AGMC és que pugui haver-hi un relleu generacional de margers.

La jornada de presentació de l’entitat tindrà lloc de 10 del matí a 2 del migdia i constarà de dues parts. La primera es farà a la Sala Magma de l’Espai Cràter i comptarà amb la benvinguda de l’alcalde d’Olot, Pep Berga. Tot seguit, l’alcalde de les Preses, Pere Vila, explicarà el projecte europeu Drystone, que busca fomentar la capacitació i rehabilitació activa de l’artesania de la pedra seca. Es pretén avaluar, introduir i crear un entrenament tradicional d’habilitats de pedra seca i emfatitzar la seva adopció, així com desenvolupar noves eines d’aprenentatge i ensenyament.

Tot seguit, es presentarà oficialment l’Associació Gremi de Margers de Catalunya, amb una taula rodona entre Roger Solé, marger impulsor i president de l’entitat; Oriol Rosselló, arquitecte i fundador de Bangolo, especialitzat en integrar tècniques tradicionals a l’arquitectura contemporània, i Maite Oliva, coordinadora del projecte COL·LABORAxPAISATGE.

Durant el matí també hi haurà actuacions musicals de txalaparta i acordió, a càrrec de Guillem Aguilera i Txek, així com una visita guiada a l’exposició sobre vulcanologia d’Espai Cràter. Precisament al parc d’aquest nou equipament de la ciutat d’Olot també s’hi pot veure un mur de pedra seca, fet per membres de l’AGMC.

Durant el matí, a Espai Cràter també es podrà visitar l’exposició “Tot un món de pedra seca”, d’ADRINOC, i consultar la biblioteca mòbil sobre pedra seca dels centres de documentació de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

La segona part de la jornada tindrà lloc al Parc de Pedra Tosca de les Preses, un dels principals indrets on trobar-hi parets i cabanes de pedra seca. Allà hi haurà una nova actuació musical de Guillem Aguilera + TXEK i se servirà un aperitiu.

L’acte és organitzat per l’AGMC, Espai Cràter, l’Ajuntament d’Olot i l’Ajuntament de les Preses, i compta amb la col·laboració d’ADRINOC, del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l’Observatori del Paisatge.

Per assistir-hi no és necessària inscripció prèvia. Podeu consultar el programa aquí.