Ja s’ha obert el període de presentació de projectes a les Beques Ciutat d’Olot 2025, que tenen per objectiu fomentar la recerca en l’àmbit de la Garrotxa en els camps de la geologia, l’ecologia, la zoologia, la botànica o el medi ambient, en el cas de la Beca Oriol de Bolòs, i en els camps de la història, la geografia, la literatura, el dret, la filologia, l’art, l’economia o les ciències socials, en el cas de la Beca Ernest Lluch.
Cadascuna de les Beques està dotada amb 4.500 euros i hi poden optar tant persones individuals com col·lectius que presentin un projecte de recerca inèdit. La documentació es pot presentar de forma telemàtica o presencialment, mitjançant una instància genèrica a l’Ajuntament d’Olot. Les persones candidates hauran d’adjuntar el seu currículum i el projecte de treball amb informació dels objectius que es volen assolir, la metodologia que s’utilitzarà, els resultats que s’esperen obtenir i la bibliografia de referència. El termini de presentació de projectes finalitzarà el 30 de setembre i el veredicte es farà públic durant el mes de novembre del 2025.
El jurat de les beques es manté respecte de l’any passat. El de la Beca Oriol de Bolòs, el formen Joan Bach, Sara Sánchez, Carme Bartrina, Francesc Còrdoba i Xavier Oliver, i el de la Beca Ernest Lluch, Margarida Casacuberta, Jordi Feu, Rosa Lluch, Antoni Mayans i Josep M. Muñoz.
Unes beques que l’Ajuntament d’Olot convoca des de fa 37 anys
La Beca Oriol de Bolòs de Ciències Naturals, que es va donar per primera vegada l’any 1988, és convocada per l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Espai Cràter i del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Homenatja el botànic olotí Oriol de Bolòs i Capdevila, del qual l’any passat es va celebrar el centenari del seu naixement.
La Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes és convocada per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, per mitjà de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. També va ser convocada per primera vegada l’any 1988 i recollia una tradició de foment de la recerca en diferents camps de l’activitat científica i artística impulsada per l’Ajuntament ja des de l’any 1981.
Des de la seva creació, les Beques Ciutat d’Olot ja han premiat 67 projectes: 35 en l’àmbit de les ciències naturals i 32 en l’àmbit de les ciències socials i humanes. Les investigacions es poden consultar en digital a les pàgines web de l’Espai Cràter i del Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en el cas de la Beca Oriol de Bolòs.
Com és habitual, els guanyadors de la Beca faran una presentació pública dels resultats, en el marc del cicle “Els grans interrogants de la ciència”, en el cas del treball guardonat en ciències naturals, i en el marc de la programació de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, durant la setmana internacional dels arxius, en el cas del projecte premiat en ciències socials i humanes. Enguany, Cristina Simón, la guanyadora de l’edició de 2023 presentarà el seu treball Llegir la ciutat d’Olot en una conferència a l’Arxiu i en un Itinerari Personal els dies 6 i 14 de juny.
Les bases completes es poden consultar aquí.