Tret de sortida al cicle “Volcans i vida”

Les activitats sobre vulcanologia van començar amb una xerrada de Jordi Revelles

La xerrada del Dr. Jordi Revelles (IPHES-CERCA), divendres passat, va inaugurar el cicle “Volcans i vida“. En aquesta conferència organitzada per Espai Cràter i el PEHOC, amb la col·laboració de la UAB i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, es van presentar els darrers resultats de la recerca paleoecològica i arqueològica a la Vall d’en Bas. L’estudi multidisciplinar dels sediments de l’antic paleollac que va existir al Pla de les Preses, ens van permetre conèixer l’evolució ambiental de la Vall d’en Bas durant els últims 14.000 anys. Segons va explicar Revelles, la recerca ha permès datar les últimes erupcions volcàniques a la Garrotxa uns 8.000 anys enrere, fet que avança uns 5.000 anys la data respecte el que es creia fins al moment.

La xerrada es pot recuperar al canal de YouTube d’Espai Cràter.

El cicle “Volcans i vida” segueix aquest dijous, 2 de juny, a 2/4 de 7 de la tarda, amb la projecció del documental Tocant la lava del volcà Cumbre Vieja. Illa de la Palma. L’acte comptarà amb el director i el realitzador de l’audiovisual, Jordi Ribó i Albert Barceló, i amb l’escriptor Màrius Serra.

El divendres 3 de juny, a les 6 de la tarda, es presentarà el llibre de bibliòfil Vàrem salvar els volcans, o ells ens han salvat a nosaltres? Una meditació retrospectiva des de Catalunya, amb textos de Josep Maria Mallarach, poema de Laia Llobera i il·lustracions d’Elies Plana.

El dijous 9 de juny, al parc de l’Espai Cràter tindrà lloc una de les propostes del “Mercat de conversa” que organitzen el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament d’Olot, amb la col·laboració de la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG. A 2/4 de 7 de la tarda, els arquitectes de l’Espai Cràter, Toni Casamor i Anna Codina, conversaran amb el públic assistent sota la moderació de l’arquitecte Eduard Callís.

I el divendres 17 de juny, Santiago Vilanova (periodista i escriptor, exdirector del Diari de Barcelona), Xavier García (periodista i escriptor, exredactor del Diari Avui), Ester Carreras (periodista i ex cap d’Informatius de Ràdio Olot) i Domènec Moli (escriptor), debatran sobre “El paper dels periodistes en la defensa de la zona volcànica”, en una taula rodona moderada per Xavier Borràs (periodista i escriptor). També es presentarà el llibre Salvem els nostres volcans, de Santiago Vilanova. Aquest acte és organitzat per Ecofòrum de la Garrotxa.

Completen el cicle d’activitats dues visites guiades a l’Espai Cràter i el taller familiar “S’apropa una erupció”.