11.570 alumnes han visitat l’Espai Cràter durant el curs 2023-24

Després del balanç d’aquest curs, el Servei Educatiu estrena dues activitats noves per al setembre

De setembre a juny, 8.727 alumnes de 145 centres educatius han visitat l’Espai Cràter per dur a terme un total de 632 activitats educatives. Els mesos de més afluència han estat el febrer i el març, amb 1.248 i 1.181, respectivament. 

A aquestes xifres, cal sumar-hi els alumnes que no han vingut a través del Servei Educatiu de l’Espai Cràter, sinó amb empreses d’educació ambiental i de lleure de la comarca i del Camp d’Aprenentatge de la Garrotxa: un total de 2.843 estudiants.

Així doncs, l’Espai Cràter ha tancat el curs 2023-24 amb un total d’11.570 alumnes. 

La majoria d’escoles que han vingut són de fora de la Garrotxa 

Gairebé el 70% de les reserves han estat de centres educatius de fora de la comarca, una dada que s’ha incrementat en un 60% respecte del curs anterior. Quant a les províncies, la majoria d’alumnes han vingut de Girona (42%) i de Barcelona (40%). Pel que fa a comarques, les que més ens han visitat han estat l’Alt Empordà (10,5%), el Gironès (8,3%), Osona (7,7%) i el Barcelonès (6,4%), sense comptar la Garrotxa.

Cal destacar també l’increment de les visites d’escolars de fora de Catalunya: 932 en total. El públic francès continua essent el més interessat en el programa educatiu de l’Espai Cràter: 705 alumnes francesos s’hi han interessat, 178 més que el curs passat.

Visita a l’exposició i taller a l’aula, la combinació més escollida 

Quant a la tipologia de visita, els centres educatius han optat principalment pel combinat entre visita guiada a l’Espai Cràter i taller a l’aula (41,5%) i per la visita guiada a l’Espai Cràter (18%). D’altres s’han decantat per la doble oferta de visita guiada a l’exposició i al volcà Montsacopa (15%) o, fins i tot, per la triple, que consta de visita guiada a l’exposició, al volcà Montsacopa i taller a l’aula (14,8%). 

El taller més sol·licitat ha estat Volcans i vida (26%), adreçat a l’alumnat de cicle superior de primària i primer cicle d’ESO, en el qual es revela el paper clau dels volcans en l’origen de la vida a la Terra. El segueixen La física dels volcans (24%) i (R)evoluciona l’energia (16%). 

Valoració excel·lent del professorat

Els assistents a les activitats educatives de l’Espai Cràter han valorat amb una mitjana de 9,62 sobre 10 la seva experiència, una puntuació que s’incrementa respecte del curs anterior. Tots els ítems (temps, desenvolupament, continguts, educadors, dinàmiques, motivació, material i general) han rebut una puntuació mitjana per sobre de 9,4. 

Dues activitats educatives noves per al curs 2024-25

Amb aquests bons resultats, el Servei Educatiu de l’Espai Cràter ja treballa en el proper curs i segueix el procés de millora contínua de les activitats. Per al curs 2024-25 se n’oferiran dues de noves que passaran a formar part de les 13 activitats pensades per a tots els nivells educatius: STEM en risc i Roques i minerals sota lupa.

El taller Roques i minerals sota lupa, orientat a alumnes d’ESO, proposa un viatge a l’interior de la Terra per descobrir com són les roques que formen la geosfera. L’objectiu és aprendre a distingir les roques dels minerals i reconèixer-ne els diferents tipus en funció del procés de formació. Seran imprescindibles les propietats: color, duresa, ratlla, opacitat. 

Per altra banda, STEM en risc?, per a 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius, se centra en els riscos naturals derivats dels processos geològics interns i l’impacte que tenen en l’activitat humana. Els alumnes s’endinsen en el món de la sismologia per entendre l’origen dels terratrèmols i dissenyaran i construiran estructures que minimitzin els efectes sísmics. 

Un any més, l’Espai Cràter treballarà conjuntament amb l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot, que s’encarrega de gestionar les visites dels centres educatius de la Garrotxa. 

Consulteu tota la informació sobre les activitats educatives.