STEM en risc?

90 minuts
115 € per grup

En aquesta activitat aprofundirem en els riscos naturals derivats dels processos geològics interns i de l’impacte que tenen en l’activitat humana. Aprendrem a distingir conceptes com perill i risc, vulnerabilitat i exposició, i danys i mesures preventives. A continuació, ens endinsarem en el món de la sismologia per entendre l’origen dels terratrèmols i, per mitjà de tècniques de pensament de dissenyador (design thinking), dissenyarem i construirem estructures que minimitzin els efectes sísmics i les posarem a prova en un simulador de terratrèmols.

Finalment, descobrirem els perills associats als volcans i resoldrem de forma creativa diferents reptes per mitigar efectes associats a l’activitat volcànica.

Per a més informació i reserva d’activitats, poseu-vos en contacte amb el Servei d’Atenció a l’Usuari de l’Espai Cràter.

Activitats relacionades

Els pigments de la natura
Quins colors trobem a la natura? Observarem el nostre entorn per descobrir-los, revelarem com s’extreien antigament els pigments naturals i experimentarem per extreure els nostres propis pigments de fruites i verdures. Tot seguit veurem pintures de paisatges volcànics fets per artistes de la Garrotxa reconeguts i ens convertirem en artistes per fer una obra d’art amb les nostres pintures naturals! Una activitat en la qual la ciència i l’art van plegades!
Una erupció de colors
Ens posarem a la pell de vulcanòlegs i vulcanòlogues, per descobrir, a través de l’experimentació, com és un volcà, quines parts té i que no tots els volcans són iguals. Després crearem el nostre propi volcà i el farem entrar en erupció. A continuació, observarem i investigarem un mur de pedra seca i jugarem a crear construccions a partir dels materials volcànics, tal com van fer els habitants de la Garrotxa fa anys, per posar en relleu la forta relació volcans-persones que sempre hi ha hagut a la comarca.
Alerta! S’apropa una erupció?
S’apropa una erupció volcànica? En aquesta activitat revelarem els misteris de l’interior de la Terra i experimentarem per descobrir que hi ha ones que es creen a l’interior de la Terra i són les responsables que es produeixin terratrèmols. Tot seguit ens posarem en la pell de geòlegs i geòlogues experts per construir una eina capaç de detectar els terratrèmols i les possibles erupcions volcàniques. Farem el nostre propi sismògraf!