La 16a edició de “Els grans interrogants de la ciència” clou amb una xerrada sobre els rapinyaires nocturns

La Sala Magma ha acollit 10 xerrades i 604 assistents

Albert Magnet Molí, Blanca Pairó Puig, Daniel Carrillo Martín i Francesc Pou Bolíbar, membres de la secció de ciències del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC), van presentar Què en sabem dels rapinyaries nocturns de la Garrotxa?, el passat 19 de maig a la Sala Magma de l’Espai Cràter. En el marc de la 16a edició del cicle “Els grans interrogants de la ciència”, que organitzen el SIGMA, l’Espai Cràter i el PEHOC,  els investigadors van exposar els avenços assolits en el cens dels rapinyaires nocturns de la Garrotxa.  

La xerrada es va iniciar amb les gravacions sonores dels diferents rapinyaires de la comarca, que formen part del material de treball de què disposa aquest grup de biòlegs i ambientòlegs. El seu principal objectiu és cobrir la manca d’informació respecte les sis espècies que es troben a la Garrotxa: el xot, el mussol comú, el mussol banyut, el gamarús, el duc i l’òliba. No només es proposen una investigació exhaustiva respecte tots i cada un dels exemplars de la zona, sinó que també fan èmfasi en els seus hàbits, la seva qualitat de vida i quins són els llocs que més freqüenten. A més, tal com van explicar durant la conferència, la presència o absència d’aquestes aus és també un bioindicador, imprescindible per al coneixement del propi territori.  

En acabar, els conferenciants van posar a prova els espectadors amb un qüestionari final sobre els continguts de la xerrada, la guanyadora del qual es va endur una entrada gratuïta a l’alliberament de mussols que es farà a finals d’estiu. Entre rialles de complicitat, Què en sabem dels rapinyaries nocturns de la Garrotxa? va tancar aquesta 16a edició d’“Els grans interrogants de la ciència”, ja que la que havia de ser la darrera ha quedat anul·lada per motius aliens a l’organització. 

10 conferències i 604 assistents

De setembre a maig, la Sala Magma de l’Espai Cràter ha acollit un total de 10 xerrades sobre temàtiques tan diverses com l’exploració espacial, el metavers o les fonts d’energia renovables, amb l’objectiu de tractar qüestions relacionades amb les problemàtiques de l’actualitat des d’una perspectiva científica. Un total de 604 persones han assistit a les conferències de manera presencial, mentre que 76 ho han seguit en directe de manera telemàtica. Per tant, han gaudit de cada xerrada una mitjana de 68 persones. 

Totes les xerrades d’aquesta edició d’“Els grans interrogants de la ciència” han comptat amb un recull de publicacions relacionades amb els àmbits d’investigació, seleccionades pel Centre de Documentació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 

“Els grans interrogants de la ciència” tornaran el mes de setembre amb noves propostes. Mentrestant, les conferències d’aquesta edició es poden recuperar al canal de YouTube del PEHOC.