Activitats educatives

L’esclat de vida
En aquesta activitat de recerca científica coneixerem les diferents teories que existeixen sobre l’origen de la vida i revelarem el paper clau dels volcans en aquest fet. Descobrirem les pistes de l’evolució de la vida i observarem diferents tipus de cèl·lules i organismes al microscopi per tal d’identificar-ne les característiques. Finalment, entendrem la importància que va suposar la fotosíntesi per a l’aparició de noves formes de vida, a partir de l’experimentació, i investigarem les evidències de l’evolució a través de registres fòssils.
STEM en risc?
En aquesta activitat aprofundirem en els riscos naturals derivats dels processos geològics interns i de l’impacte que tenen en l’activitat humana. Aprendrem a distingir conceptes com perill i risc, vulnerabilitat i exposició, i danys i mesures preventives. A continuació, ens endinsarem en el món de la sismologia per entendre l’origen dels terratrèmols i, per mitjà de tècniques de pensament de dissenyador (design thinking), dissenyarem i construirem estructures que minimitzin els efectes sísmics i les posarem a prova en un simulador de terratrèmols. Finalment, descobrirem els perills associats als volcans i resoldrem de forma creativa diferents reptes per mitigar efectes associats a l’activitat volcànica.
La física dels volcans
Ens posarem a la pell d’expertes i experts geofísics i, mitjançant l’experimentació al laboratori, entendrem com s’ha format la Terra i el seu relleu: Com és el nostre planeta per dins? Per què es mouen les plaques tectòniques? Quina relació tenen amb l’activitat volcànica? També experimentarem creant diferents tipus de relleu per relacionar les forces aplicades amb les deformacions causades a l’escorça terrestre, i descobrirem els diferents tipus d’erupcions volcàniques, les seves característiques i què fa que una erupció sigui més o menys violenta. Finalment traslladarem tot el nostre coneixement a la Garrotxa, entenent quins processos geològics han fet possible el paisatge únic d’aquesta zona.